Sector

Catering

Catering

Contractcateraars verzorgen dagelijks maaltijden voor honderdduizenden mensen in bedrijfsrestaurants, scholen en zorginstellingen. Hieronder zie je de plantaardige ambities en voortgang van de 10 grootste contractcateraars in Nederland. Van deze 10 cateraars hebben 9 bedrijven een doel opgesteld.

Welk percentage van de contractcateraars zet stappen om meer plantaardig en minder dierlijk te verkopen?

Deze grafiek laat zien welk percentage van de 10 grootste contractcateraars maatregelen heeft genomen voor meer plantaardig of minder dierlijk. Voorbeelden van maatregelen die cateraars nemen zijn het vervangen van dierlijke ingredienten zoals room voor een plantaardig alternatief, plantaadig als standaard-optie aanbieden en het verkleinen van de portie van dierlijke producten zoals vlees, vis of kaas.

Contractcateraars
70%
30%
Neemt 1 of meer maatregelen
Geen maatregelen gecommuniceerd

Welk percentage van de contractcateraars heeft een doel opgenomen in het beleid gericht op meer plantaardig?

Deze grafiek laat zien welk percentage van de 10 grootste contractcateraars een eiwittransitiedoel heeft geformuleerd. Een eiwittransitiedoel is gedefinieerd als een doel gericht op het vergroten van inkoop, verkoop of aanbod van plantaardige producten of -eiwitten en/of het verminderen van inkoop, verkoop of aanbod van dierlijke producten of -eiwitten.

Contractcateraars
90%
10%
Wel een doel opgenomen
Geen doel opgenomen

Waar staan de cateraars ten opzichte van hun doel?

Van de tien grootste contractcateraars in Nederland hebben negen een doel opgenomen voor meer plantaardig en minder dierlijk. De ambities in de sector variëren van 60% tot 75% plantaardig in 2030. De cateraars Appèl, Albron, Cirfood, Hutten en Vitam rapporteren over hun voortgang en geven inzicht in waar zij staan ten opzichte van hun doelstelling. De resultaten zijn weergegeven in de database onderaan de pagina. De resultaten van deze cateraars worden niet onderling vergeleken omdat er geen eenduidige methodiek is gebruikt om de eiwitverhouding te berekenen. Het resultaat is onder andere afhankelijk van gemaakte keuzes in de berekening, zoals welke producten worden meegenomen, welk deel van het ingekochte volume is meegenomen en hoe samengestelde producten worden ingedeeld.

Eiweet methode

Bekijk Eiweet methode

De eerste Eiweet-cijfers over de cateringsector worden verwacht in de eerste helft van 2026.

Landelijk gemiddelde eiwitverhouding catering wordt verwacht in 2026.

Aandeel inkgekochte plantaardige eiwitten (kg)

Geen bedrijven met deze methodiek

Database individuele cateraars

Deze database geeft inzicht in de plantaardige maatregelen, doelen en gerapporteerde voortgang per organisatie

10 resultaten
OrganisatieZet stappenHeeft een doelRapporteert voortgang
Albron
Appèl
Cirfood
Compass Group
Hutten
ISS Catering
Paresto
Sodexo
Vermaat Groep
Vitam

Staat jouw organisatie nog niet op de site?

Deel jouw plantaardige doelstelling met ons en laat zien welke maatregelen je neemt. Wij plaatsen jouw prestaties op het platform en jij laat jouw commitment in de eiwittransitie zien!