Over Eiwitstand.nl

Eiwitstand.nl is een platform ontwikkeld door ProVeg Nederland om een overzicht te creëren van de inzet van bedrijven en instellingen in Nederland voor een plantaardiger en minder dierlijk eetpatroon. Op dit platform vind je alle doelstellingen, voortgang en maatregelen van supermarkten, cateraars, groothandels, restaurantketens, vrijetijds-locaties en onderwijsinstellingen ter bevordering van deze eiwittransitie.

Voor onze eigen gezondheid én voor het klimaat is het beter als Nederlanders meer plantaardig en minder dierlijk eiwit gaan eten (bron: Gezondheidsraad 2023). De Nederlandse overheid heeft daarvoor ook een duidelijke ambitie bepaald: in 2030 moeten onze eiwitbronnen weer in balans zijn, met zoals in 1950 – 50% plantaardig, 50% dierlijk.

De overgang naar een meer plantaardig voedingspatroon is een brede maatschappelijke verandering. Naast inzet van de overheid en consumenten, vraagt deze omslag om inzet van alle bedrijven die voedsel inkopen, verkopen of aanbieden. Door het opnemen van concrete doelstellingen in hun beleid, maatregelen te nemen voor meer plantaardige en minder dierlijke voeding en jaarlijks te rapporteren over hun voortgang, laten bedrijven zien hoe ze invulling geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Of je nu wilt weten hoe jouw bedrijf het doet vergeleken met anderen, als journalist verslag doet over voedseltrends of beroepsmatig de eiwittransitie in Nederland volgt - dit is de plek waar je altijd de meest actuele cijfers vindt.